Önemli Bilgiler
İLK KALICI MAKYAJ ?
Çin’de yaklaşık 2000 yıl önce eksilen kaşlar, sakal ve kirpikler çizimi için uygulanmıştır. Bambu kamışına ipek iğnesi monte edilerek , boya cilde dövme tekniği ile yapılıyordu. Bu teknikle uygulama, Asya’da halen günümüzde de yaygındır. Tekniğin gelişmesi ile birlikte 20. yüzyılın başında elektrikli dövme cihazları piyasaya çıktı.
TÜRKİYEDE KALICI MAKYAJ
Kalıcı makyaj (MİKROPİGMENTASYON) 1992 yılına kadar Türkiye’de pek bilinmiyordu 1992-1996 yılların arasında ülkemiz kalıcı makyaj ile tanıştı. Yavaş , yavaş yayılarak sadece güzelleşmek için değil hastalıklar sonucu dökülen kaşların yeniden yaratılması amacıyla da yapılmaya başlandı.
DÖVME
Deri tarafından tümüyle yok edilemeyen bir boya maddesinin belirli bir teknikle alt deri yüzeyine kadar işlenmesi olarak tanımlanabilir. Dövme cihazı ile uygulamada pigment boya cilt altına 1 mm – 3 mm derinliğe girer , boya ciltte uzun yıllar kalır.
KALICI MAKYAJ İLE DÖVME ARASINDAKİ FARK ?
İki tekniğin arasında çok ortak noktaları vardır. Kalıcı makyaj da dövme gibi , uzun yıllar ciltte kalarak doğal görünümünü korur. Ancak dövme ile karıştırılmamalıdır. Daha çok kozmetik dövme sayılacak bu işlem sayesinde kaş, göz çizgisi veya dudaklarda doğal cilt renginizle uyumlu etkiler yaratabileceği gibi bazı ufak kusurlar kapatabilir veya şekil bozuklukları da giderilebilir.
MiKROPiGMENTASYON HANGi DURUMLARDAUYGULANIR ?
Seyrek veya hiç olmayan kaşı belirginleştirmek düzeltmek . Eyeliner ile göz kusurların kamufle ederek kontür çizerek göz çizgisini yukarı kaldırmak . Vitiligo lekesini örtmek . Alopesi , saçlı deride kel bölgeleri kamufle etmek . Daimi makyajlı görünerek , bakımlı görünmek (Makyaj yapamayan ve kozmetiğe alerjisi olanlar için ideal)
KALICI MAKYAJDA AĞRI OLURMU ?
Rahatsızlık derecesi, ağrı eşiğine uygulayanın beceresine ve uygulanan prosedüre bağlıdır. Çoğu kişi uygulama anını hafif bir batma hissi olarak tarif eder. Anestezi zamanını iyi hesaplamak gerekir. Uygulama sonrası çoğu insan normal hayatınıza devam edebilir.
KALICI MAKYAJ KİMLERE TAVSİYE EDİLİR ?
Profesyonel hayatta sürekli iyi görünmek zorunda olanlara, zamanı kısıtlı çalışan kişilere, dağılmayan makyajın avantajını kullanmak isteyen kadınlara, seyrek çok açık veya yarım kaşları olan insanlara, hassas gözleri olan kadınlara , göz bozukluğu olan kadınlara , kozmetik ürünlere alerjisi olan kadınlara , lens kullanan kadınlara , arthritis hastalığı veya titreyen elleri olan kadınlara, hastalık veya kemoterapi sonucu dökülen kaşlara.
MİCROBLADİNG BOYASI NEDİR ?
Özel olarak tasarlanmış boyalar kullanılmaktadır. Microblading boyası, renk veren pigment mikronları, normal bir kalıcı makyaj boyasının ortalama 3/1 oranından daha ufaktır. Microblading boyalarının kan durdurma etkisi vardır. Bu sayede işlem esnasında oluşan kanama hızlı bir şekilde kısmen durmaktadır. İnsan yüzüne yapılan bu uygulamalarda Sağlık Bakanlığı bildirimleri yapılmış boyalar kullanmak gerekir.
MİCROBLADİNG UYGULAMASI
Lokal olarak uygulamaya hazır hale getirilen bölgede microbladig kalemine yerleştirilen iğne ile naturel renkteki boyalar deriye uygulanır. Deri üzerinde yapılan bu çalışmalar profesyonel olarak uygulanır. Uygulama ortalama 1 ila 2 saat sürmektedir, boya tutuş kalitesini arttırmak için maskeleme yapılır.
KALICI MAKYAJ UYGULAMA ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Tüm çalışma ortamı ve kullanılacak diğer aksam, ekipman ve malzemelerin dezenfektan ile her çalışma öncesi ve sonrası temizlenmelidir. Tek kullanımlık eldiven kullanılmalıdır. Tüm iğneler her yeni uygulama için yeni ve steril olmalıdır.
KALICI MAKYAJ SONRASI UYULMASI GEREKEN KURALLAR ?
Kaş bölgesi için 3 gün su ile temas edilmemelidir. Uygulama yapılan bölgeye bir hafta boyunca ufak miktar vazelin sürülmeli. Uygulamayı takiben bir hafta sauna, hamam, solaryuma gidilmemelidir.
GEÇİCİ OLARAK KALICI MAKYAJ YAPILMAMASI GEREKEN DURUMLAR
Sabitlenmemiş yaralar, adet öncesi(hassasiyet ve ödem varlığı), lokal enfeksiyonlarda , herpes ,simplex (uçuk) hamilelik , estetik ameliyatlar sonrası(hekim onayı)
İYİ BİR KALICI MAKYAJ ÇALIŞMASI İÇİN ÖĞÜTLER
Hijyene çok dikkat etmek , yüz hatlarını iyi bilmek, pigment ve renk teorisini iyi bilmek , teknikleri iyi uygulamak, kullanılacak cihazı iyi tanımak benimsemek.
Güzellik Uzmanı
TANIM
Kozmetik bilim ve teknolojisinden doğru bir şekilde yararlanarak cildi ve vücudu daha sağlıklı, daha güzel, daha genç göstermek için gerekli araç ve makineleri doğru ve bilinçli bir şekilde uygulayan kişidir.
GÖREVLER
Cildin yapısını inceler, türünü tespit eder, ihtiyacını belirler, Cildi buhar, süt, tonik ve losyonlar kullanarak temizler, bakımı yapar, Kan dolaşımını sağlamak ve gözenekleri açmak için çeşitli maskeler uygular, Yüzdeki kırışıklıkları giderici işlemler yapar, Yüz ve vücuttaki istenmeyen tüyleri alır, Tırnak bakımı yapar, vücuda ve yüze masaj uygular, Yüz şekillerine uygun gece ve gündüz makyajı yapar, Bölgesel zayıflama programları uygular.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Elektrodyon, Yüksek frekans aletleri, Epilasyon aleti, Manikür, pedikür aletleri, Masaj aletleri, Her türlü cilt bakım ürünü vb.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Güzellik uzmanı olmak isteyenlerin; Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, Görme duyusu gelişmiş, Estetik görüş sahibi, Yenilikleri izleyebilen, Sabırlı, titiz ve dikkatli, Uzun süre ayakta durabilecek kadar bedence dayanıklı kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Güzellik uzmanları, güzellik salonlarında görev yaparlar. Ortam temiz, sakin, genellikle hoş kokulu ve sterildir. Güzellik uzmanları müşterileri ile iletişim halinde çalışırlar ve pazar günü dışında haftanın her günü görev yaparlar.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Meslek elemanlarının, güzellik salonlarında, kuaför salonlarında, cilt bakım salonlarında, mankenlik ajanslarında, sinema ve televizyon stüdyolarında, büyük otellerde, kozmetik sanayiinde, güzellik malzemesi satan ve pazarlayan işyerlerinde çalışma olanakları vardır.
Bu meslekte genellikle kadınlar çalışmakta olup, oranı %90 dolaylarındadır. Meslek elemanları kendi işyerlerini açabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Bu mesleğin eğitimi; Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liseleri, kız meslek/meslek liseleri ve çok programlı liselerin Cilt Bakımı ve Kuaförlük Alanı, Cilt Bakımı dalında, Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinde ve pratik kız sanat okullarında, ayrıca özel kuruluşların açmış olduğu özel kurslarla verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Anadolu meslek/Anadolu kız meslek liselerinde liselerin Cilt Bakımı ve Kuaförlük Alanı, Cilt Bakımı dalına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda başarılı olmak gerekmektedir. Kız meslek/meslek liseleri, çok programlı liseler ile kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerine girmek için, ilköğretim okulu mezunu olmak zorunludur. Pratik kız sanat okullarında ve Özel kurslarda eğitim görmek girebilmek için ilköğretim çağı dışında olmak gereklidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liselerinde eğitim süresi bir yılı yabancı dil hazırlık olmak üzere 4 yıldır. Kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liseler de 4 yıl, Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde ise 2 yıldır. Eğitim süresince genel kültür ve meslek derslerini birlikte almaktadırlar. Uygulama atölye ve işletmelerde verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Güzellik uzmanlığı mesleğinde ilerleme ve yükselme birikim ve deneyim ile olabilmektedir. Meslek liselerinin ” Kuaförlük ve Cilt Bakımı” alanından mezun olanlar, istedikleri taktirde, Cilt Bakımı ve Güzellik, Kozmetik Teknolojisi, Kuaförlük, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin “Kuaförlük ve Cilt Bakımı” alanından mezun olanlar üniversitelerin “Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Öğretmenliği” lisans programını tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.
BENZER MESLEKLER:
Kuaförlük, Masörlük.
CİLT BAKIMI NEDİR ?
Cildimiz her zaman mükemmel görünmeyebilir. Çünkü çevresel koşullara sürekli açıktır. Bu yüzden çabuk yıpranır, pürüzlenir , lekelenir ve yaşlanır. Sivilcelenme, siyah noktalar, beslenme alışkanlıkları, makyaj yapmak, alkol ve sigara tüketimi de cildin görünümünü etkileyen en önemli faktörlerdir. İşte tüm bu sebeplerden dolayı cildimize ihtiyacı olan temel bakımı vermemiz çok önemlidir. Bu temel bakım cildimiz için kusursuz bakım rutinidir. Onu iyileştirmek ve iyi tutmak için gereken her şey bu temel rutinin içinde yer alır.
CİLT BAKIMI NEDEN GEREKLİDİR ?
Parlak ve pürüzsüz bir görünüm, doğru cilt bakımı ile başlar. Cildin güzelliğini korumak için yapılması gereken cilt bakımı, cilt üzerinde biriken ölü tabakayı temizleyerek cildi yenilemek için yapılan uygulamaları kapsar. Bu şekilde kusursuz cilde sahip olabilirsiniz.
DÜZENLİ CİLT BAKIMI NEDEN ÖNEMLİDİR ?
Sivilce ve siyah nokta önlemek için en temel noktası periyodik olarak cilt bakımı ve uzmanınızın önereceği kremleri kullanmalısınız böylelikle pürüzsüz harika bir cilde sahip olacaksınız.
CİLT BAKIMINDA OLMAZSA OLMAZ DEDİĞİMİZ
Sağlıklı ve güzel bir cilt için elbette sadece bakım yapmak yetmez. Cilt bakımı bir bütündür ve cildi içeriden de güzel şekilde beslemek gerekir. Çünkü yediğiniz her şey cildinize yansır. Vitamin ve mineral eksikliğini gidermek için düzenli meyve ve sebze tüketmek. Özellikle cildin pürüzsüzlüğü için A ve E vitamini içeren gıdalar çok önemli.
Bol su içmek. Su cildimizin de hayat kaynağı! Çünkü su içmek, cildimize de nem depolar ve toksinleri vücudumuzdan atmamızı sağlar. Olmazsa olmazlarımızın başında gelen düzenli uyku, yetişkinler için ortalama 7-8 saat gece uykusu cildimizin güzelliği için mükemmel etki yaratacaktır. Çünkü cilt kendini geceleri yeniliyor! Spor yaparken salgılanan mutluluk hormonu ve ter ile atılan toksinlerin cildimize ne kadar iyi geldiğini tahmin etmek zor değil.
CİLT LEKESİ TÜRLERİ
Doğuştan ya da sonradan ortaya çıkabilen cilt lekelerinin farklı türleri bulunur.
Akne
Cildin fazla yağ üretmesi sonucu oluşan akneler, genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Makyaj, aşırı terleme, stres, depresyon ya da hormonal değişikliklerden dolayı oluşan akneler; sivilce, siyah veya beyaz nokta şeklinde görülebilir. Aknelerin sıkılması ya da doğru şekilde tedavi edilmemesi ise yüzde kalıcı lekelere yol açabilir.
Melazma
Melazma; özellikle güneş gören bölgelerde ortaya çıkan siyah ya da kahverengi lekelere verilen isimdir. Burun, alın, dudak üstü ve yanaklarda sıkça rastlanan melazma, sıklıkla kadınlarda görülse de erkeklerde de oluşabilir. Güneş ışınlarının yanı sıra, gebelik, doğum kontrol hapları ve genetik faktörler de melazma oluşumuna neden olabilir.
Vitiligo
Melanosit hücrelerinin ölmesi ya da vücutta yeteri kadar üretilmemesi sonucu ciltte süt beyazı renkte lekeler oluşur. Vitiligo lekelerine genellikle yüz, kol, bacak ve genital bölgede rastlanır. Genetik faktörlerin vitiligo hastalağına yol açtığı düşünülse de nedeni kesin olarak bilinmemektedir.
Güneş Lekeleri
Yaz aylarında daha sık ortaya çıkan güneş lekeleri, vücudun güneşe maruz kalan kısımlarında görülür. Deride kalıcı hale gelen güneş lekelerinin rengi yazın daha da koyulaşabilir. Çillere benzeyen ancak çilden daha büyük boyutta olan güneş lekeleri; hamilelik ve guatr gibi farklı faktörlere bağlı olarak da oluşabilir.
Çiller
Özellikle açık tenli kişilerde görülen çiller, melanosit hücrelerinin belirli bölgelerde yoğunlaşması sonucu ortaya çıkar. Sarı ya da kahverengi olabilen çiller, çocuklukta ortaya çıkabileceği gibi, yetişkinlik döneminde de oluşabilir. Güneşe maruz kalma sonucu rengi koyulaşan çiller; yüz, sırt ve el gibi bölgelerde daha sık görülür.
Doğum Lekeleri
Doğuştan olan ciltteki renk bozulmaları, doğum lekeleri olarak adlandırılır. Damarsal ve pigmente olarak ikiye ayrılan doğum lekeleri, çoğu zaman zararsız olan lekelerdir. Kahverengi, gri veya siyah doğum lekeleri doğumdan önce oluşabileceği gibi, doğumdan belirli bir süre sonra da ortaya çıkabilir.
Deri Döküntüleri
Egzama, sedef ve gül hastalığı gibi deri döküntülerine sebep olan cilt hastalıkları da lekelere yol açabilir.
Cilt Kanseri
Bazal, skuamöz ve melanom hücreli cilt kanseri türlerinde ciltte farklı leke ve lezyonlar oluşur. Kanser tedavisinde kullanılan yöntemler ile kanserli hücrelerden kurtulmak mümkündür, ancak bazı durumlarda tedavi sonrasında ciltte kalıcı lekeler oluşabilir.
SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN
Sigaranın sağlığımız dolayısıyla cildimiz için de bir zehir olduğunu söylemeye gerek var mı? Çok yağlı yiyecekler, kızartmalar ve fastfood beslenmeden de mümkün olduğunca kaçılmalı. Aşırı alkol tüketimi de cildimizi sigara gibi yıpratan faktörlerin başında geliyor.
Aşırı güneşlenmek. Güneş ışınlarına fazla maruz kalmak, cilt kanserinin en önemli sebeplerinden biri. Ayriyeten cildi yaşlandırması ve cilt dokusunun lekelenip pürüzlenmesine yol açması da cabası.
LAZER EPİLASYON NEDİR ?
Lazer ışınları kullanılarak, vücudun tüm bölgelerinde ortaya çıkan kıl ve tüylerin kalıcı olarak yok edilmesi lazer epilasyon olarak adlandırılır. Lazer ışınları, aynı zamanda günümüzde tıbbi pek çok uygulamada da kullanılmaktadır. İsteyen kişiler lazer uygulamasından yararlanarak istenmeyen tüylerinden sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kurtulabilir.
LAZER EPİLASYON NASIL YAPILIR ?
Lazer epilasyon uygulaması pek çok farklı yöntemle yapılmaktadır. Bununla birlikte, uygulamanın temelini kıl köklerine lazer ışınlarının gönderilmesi oluşturur. Lazer ışını gönderen bir cihaz, uygulama bölgesindeki kılların folikül olarak da bilinen köklerini hedef alır. Isı nedeniyle tahribata uğrayan kıl kökleri, planlanan sayıdaki seanslar sırasında yakılarak yok edilir. Bu sayede kişiler kalıcı olarak istemedikleri kıllarından kurtulabilir. Lazer epilasyon uygulanmadan önce değerlendirilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktalar arasında kıl yapısı ve sertliği, kıl yoğunluğu, uygulama alanı, ten rengi, cilt tipi gibi kriterler bulunur. Uzmanlar bu kriterleri dikkate alarak lazer epilasyon uygulaması için bir plan oluşturur. Buna göre bireylere uygun olan lazer epilasyon cihazı seçilir.
Ten rengi ve kıl sertliği, lazer uygulaması planlanırken öncelikle göz önünde bulundurulan kriterlerdir. Lazer epilasyon, genel olarak beyaz ten üzerinde ve koyu renkli kıllarda daha etkilidir. Koyu renkli kıllar lazer ışınını tutarak uygulamanın daha etkili olmasını sağlar. Bununla birlikte cilt renginin koyu olması durumunda ışınlar cilt tarafından tutulabilir. Bu durumda ise ışınlar cilt üzerinde leke ya da yanık oluşmasına neden olabilir. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte lazer epilasyon cihazlarında çeşitlilik görülmektedir. Bu sayede koyu ten ve açık kıl rengine sahip olan bireylerin de bu uygulamadan uygun cihazlarla yararlanması mümkündür.
LAZER EPİLASYON İŞLEM SÜRESİ ?
Lazer epilasyonun süresi uygulama alanına bağlı olarak; yüz, bacak, kol veya genital bölgede değişiklik gösterir. Bununla birlikte her bölge için ortalama bir süre vermek mümkündür;
- Yüz: 8-10 dakika
- Dudak üzeri ve çene gibi küçük bölgeler: 1-2 dakika
- Alt ve üst bacak: 45 dakika-1 saat
- Kol: 20 dakika
- Koltuk altı: 20 dakika
İSTENMEYEN TÜYLERDEN KAÇ SEANSTAN KURTULURUM ?
Lazer epilasyon uygulaması ile kıllardan tek seansla kurtulmak mümkün değildir. Gerekli seans sayısı ise bireylerin cilt ve kıl rengi ile ilişkilidir. Özellikle doğru cihazın kullanıldığı bireylerde, tahmin edilenden çok daha erken başarılı sonuçlar alınabilir. Bu anlamda seans aralıkları ve seans sayısı bireyden bireye değişiklik gösterir.
Genel olarak yüz bölgesi için seans sayısı 4 ila 8 arasında, vücut bölgeleri için ise 6 ila 12 arasında değişebilir. Seans aralıkları da yüz ve vücut bölgeleri için farklıdır. Seans aralıkları vücut için 6-8 hafta, yüz için 4-6 hafta arasıdır.
Bu aralıkların bireylere göre değişmesi ve lazer epilasyonda birden fazla seans uygulanmasının nedeni ise kıl köklerinin aynı anda büyümemesidir. Lazer ışınları büyüme aşamasına geçen kıl köklerine etki eder. Bu nedenle her seansta her kıl köküne etki edilmesi mümkün değildir. Her seansta ortalama %15-%25 arası azalma beklenir. Birkaç hafta tekrar eden seanslar sonucunda kadınlarda %70-%90, erkeklerde ise %60-%80 aralığındaki dökülme kalıcı hale getirilir.
LAZER EPİLASYON KİMLERE UYGULANIR ?
Lazer epilasyon, herhangi bir cilt hastalığı ya da bozukluğu bulunmayan 18 yaş üzeri her bireye uygulanabilir. Kadın ve erkek olmak üzere cinsiyet fark etmeksizin vücudundaki kıllardan rahatsız olan herkes lazer uygulamasından faydalanabilir. Bununla birlikte, hormon bozuklukları nedeniyle aşırı kıllanma görülen 18 yaş altındaki çocuklar da lazer epilasyon yönteminden yararlanabilir.
Bazı kişilere ise lazer epilasyon uygulaması tavsiye edilmemektedir:
•Kıl rengi sarı, gri, beyaz ya da kızıl olanlar
•Hamile olanlar ya da hamilelik şüphesi bulunanlar
•Çok ince ve çok yumuşak kıl yapısına sahip olanlar
•Yakın zamanda solaryuma giren ya da güneşte bronzlaşanlar
•Kısırlık tedavisi görenler
•Hormon bozukluğu tedavisi görenler ya da hormon bozukluğu olan fakat tedaviye henüz başlamamış olanlar
•Cildinde açık yara bulunanlar
•Cilt kanseri olan hastalar ya da cilt kanseri riski bulunanlar
•Uygulamadan önceki 6 ay içinde izotretinoin içerikli ilaç (örneğin Roaccutane) kullanmış olanlar veya kullanmaya devam edenler
LAZER EPİLASYON ÇEŞİTLERİ ?
Lazer epilasyon bireylerin cilt tipi, cilt rengi ve kıl rengi analiz edildikten sonra yapılır. Uygulamadan en verimli sonuçların alınabilmesi için bu noktalara çok dikkat edilmesi gerekir. Bu farklı ten ve kıl renklerine göre farklı özelliklere ve dalga boyuna sahip cihazlar kullanılır.
Alexandrite Lazer Epilasyon
Günümüzde en çok tercih edilen epilasyon cihazlarının başında Alexandrite cihazlar gelir. 755 nm dalga boyuna ulaşabilen ışınlarla çalışan bu cihaz, daha çok açık ten renginde ve koyu renkteki kıllara sahip kişilerde etkili olmaktadır. Kıllara renk veren melanin pigmenti tarafından yüksek seviyede emilebilen ışınlar, özellikle vücudun bazı bölgelerindeki kıl köklerini kısa sürede tahrip eder. Böylece bireylerde hızlı ve kalıcı sonuçlar alınmasını sağlar.
Bu cihazlar, vücut bölgelerinde çok etkili olmasına rağmen yüz bölgesinde aynı etkiyi gösteremeyebilir. Aynı zamanda kol ve sırt bölgesinde de etkisi diğer alanlara oranla daha azdır.
Diode Lazer Epilasyon
810 nm dalga boyunda ışınlar atan Diode tip cihazlar, açık rengin yanı sıra koyu ten rengine sahip bireyler için de uygundur. Uzun dalga boyu sayesinde cilt altında derin noktalara kadar ulaşabilir.
Nd: YAG Lazer Epilasyon
Oldukça nadir kullanılan bu tip cihazlar, çok koyu ten rengine sahip bireylerin kıllarından kalıcı olarak kurtulmasına yardımcı olur. Bu uygulamanın asıl amacı, giderek çoğalmaya meyilli kıl köklerinin ve vücudun bazı bölgelerinde görülen aşırı kıllanmanın önüne geçmektir. Cihazların 1064 nm dalga boyu ve yüksek ışın gönderme gücü sayesinde çok derinde bulunan kıl köklerine bile ulaşılarak başarılı sonuçlar elde edilir.
Nd: YAG cihazlarının dezavantajları arasında diğer yöntemlere oranla acı ve yanma hissinin daha fazla olması bulunur.
Ruby Lazer Epilasyon
Ruby cihazları 694 nm dalga boyuna sahip ışınlarla çalışır. Bu cihazlar tarafından verilen lazer ışınlarının özelliği, melanin pigmentleri tarafından güçlü biçimde emilebilmesi ama penetrasyonun yüzeysel olmasıdır. Dolayısıyla bu cihazla yapılan lazer epilasyon, açık tenli bireylerde, açık renkli tüylerde ve dudak üzerindeki bölgelerde daha etkilidir. Koyu ten ve kıl renginde daha az başarılı olan bu cihazlar, bu tip ciltler üzerinde leke oluşturabilir. Bu nedenle yalnızca açık ten rengi üzerinde kullanılması tavsiye edilir.
LAZER EPİLASYON ZARARLIMI ?
Lazer epilasyonda amaç cilt yüzeyine zarar vermeden deri altında bulunan kıl köklerinin yakılmasıdır. Günümüzde lazer epilasyon uygulamalarında kullanılan cihazlar, doğrudan kıllara renk veren melanin pigmentini hedef alarak çevre dokulardan uzak durur. Bireylere uygun cihazlar seçilerek yapılan uygulamalarda, uygulama bölgesinde iz ya da leke kalmaz. Yalnızca uygulamanın ardından hafif bir kızarıklık ya da şişlik görülebilir. Bu anlamda lazer epilasyonun bilinen bir zararı yoktur.
LAZER EPİLASYON UYGULAMA ÖCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER ?
•Bronz cilt üzerine lazer uygulaması tavsiye edilmemektedir. Bu nedenle uygulama öncesinde, özellikle yaz aylarında güneşe fazla maruz kalmamak ve solaryuma girmemiş olmak önemlidir. Bronz ten uygulamanın etkisini azaltabilir.
•Hedeflenen bölge temiz ve kuru olmalıdır. Uygulamadan önce bu bölgelere krem, parfüm ya da yağ gibi kozmetik ürünlerin sürülmemesi gerekir.
•Kılların uzunluğu da önemli bir noktadır. Uygulamadan önceki birkaç hafta boyunca farklı bir epilasyon yöntemi ile kıllar alınmamalı ve seans öncesine kadar uzatılmalıdır.
•Uygulamadan 1-2 gün önce kıllar kökünden almamak şartıyla kısaltılmalıdır. Cımbız ya da ağda gibi yöntemler kıl kökünü alır. Bu nedenle jilet kullanarak kılları kısaltmak ve 1-2 gün kılların cilt yüzeyine çıkmasını beklemek gerekmektedir. Kılların hafifçe görülebilir duruma gelmesi uygulamanın başarı oranını artırır.
LAZER EPİLASYON UYGULAMA SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER ?
•Lazer epilasyon sonrasında uygulama bölgesinde hafif kızarıklık ve şişlik görülebilir. Bu nedenle cilt bakımına özen göstermek gerekir. Uzmanların önerdiği nemlendirici kremler ve hafif ağrı kesicilerin kullanılması uygundur.
•Seanstan sonraki 1-2 gün boyunca uygulama yapılan cilt bölgesi güneşe maruz kalmamalıdır. Güneşe çıkılması gereken durumlarda ise koruyuculuğu yüksek güneş kremlerinin uygulama bölgesine sürülmesi veya bölgeyi kapatacak giysilerin giyilmesi son derece önemlidir.
•Epilasyon sonrasında uygulama bölgesinin keselenmesi ya da sıcak su ile temizlenmesi sakıncalıdır. Bu nedenle soğuk su ile duş almak yeterlidir. Aynı zamanda, uygulama yapılan gün içinde egzersiz yapılması, terleme sonucunda uygulama yapılan bölgede iritasyon oluşabileceği için önerilmez.